Café Librería

La Brigada Lluminosa / La Brigada de Luz, de Kameron Hurley

Atenció: Aquest cop la ressenya serà bilingüe, ja que han sortit al mercat dues edicions del llibre de Kameron Hurley. Començo en català i més avall teniu la versió en castellà.

Atención: En esta ocasión, la reseña es bilingüe, ya que han salido al mercado dos ediciones del libro de Kameron Hurley. Empiezo en catalán, y al final encontraréis la reseña en castellano. 


Sinopsi: La Brigada Lluminosa. Així és com els soldats que lluiten en la guerra contra Mart anomenen els que tornen… diferents. Tothom queda transformat pel que la corporació els ha de fer per convertir-los en llum. Els que sobreviuen aprenen a cenyir-se a les instruccions de la missió, passi el que passi realment durant el combat.

Dietz, que acaba d’arribar a la infanteria, comença a experimentar salts de combat que no coincideixen amb els de la seva secció. I els mals salts que fa expliquen una història de la guerra que no encaixa amb el que el comandament corporatiu vol fer creure a les tropes.


la brigada lluminosa

Soc de les persones que van gaudir molt amb Las estrellas son legión (podeu llegir la ressenya seguint l’enllaç) i em venia  molt de gust ficar-me novament en una aventura de la Kameron Hurley.

Tenim un personatge protagonista, Dietz, que s’ha allistat a l’exèrcit per tal d’aconseguir els drets de ciutadà que ara mateix li son vetats. Sempre ha volgut realitzar alguna heroïcitat i aquesta guerra pot ser el camí per acomplir els seus somnis.

Per tal de situar-nos, estem en guerra amb Mart. Son l’enemic, se’ls ha d’erradicar sigui com sigui. Encara que enviar a aquests joves soldats, amb formacions de tan sols unes setmanes, sigui enviar-los a una mort gairebé segura.

El sistema per tal d’enviar els soldats d’una punta a una altra es innovador: els converteixen en llum, i així es com viatgen. Però és arriscat viatjar així, i és freqüents que aquests salts acabin malament, amb membres del cos fora de lloc o que el cos aparegui on no tocaria.

Però, i si Mart realment no és l’enemic a combatre?

Aquí és on em va caure més la novel·la. La trama de “El govern i/o les corporacions ens enganyen per lliurar les seves guerres o és una conspiració?” el tenim força mastegat, inclús a la vida real. Dietz realitza aquests salts “de llum” sense saber on ni, el més important, quan anirà a parar i el lector es sent igual de confús. Personatges secundaris que van i venen segons el salt, que moren i ressusciten segons la línia temporal. Potser només n’hi ha dos o tres dels que volem saber-ne més i queden molt diluïts en el desenvolupament dels fets principals.

De tota manera, la novel·la té moltes coses bones, començant perquè és realment fluida i es llegeix en un no res. Jugues a entendre els salts temporals i veure on va a parar cada cop, posar-te en situació per les pistes que et dona i saber en quin moment ens trobem. Parlant de jocs, és molt intel·ligent el mètode de la Hurley de no indicar en cap moment el gènere de Dietz, deixant pel final aquest detall. Segurament estarem pressuposant diverses opcions durant la lectura i també és feina a valorar dels traductors (en català és l’Anna Llisterri) que mantenen aquesta incertesa durant la història.

Parlant de l’edició, és impossible no esmentar la portada de Marina Vidal, així com la làmina d’edició limitada que podeu aconseguir si sou dels primers en adquirir La Brigada Lluminosa a través de Lektu o les vostres llibreries de confiança.

En resum, una novel·la molt entretinguda, però que decau en la trama principal al sentir que, en el fons, no estem llegint res de nou. En el meu cas, la llum no m’ha cegat tan com esperava. Nota: Cafè amb llet.

El podeu aconseguir a la web de Mai Més.

Altres ressenyes en català:


Sinopsis: La Brigada de Luz: así es como se denominan los soldados que luchan contra Marte cuando regresan “distintos” de los frentes de batalla interplanetarios a los que han sido teletransportados convertidos en luz.

Dietz es un despojo, alguien a quien se le niegan los derechos sociales básicos que proporcionan las megacorporaciones que controlan el sistema solar, y se alista en el ejército corporativo de Tene-Silvia para vengar a las millones de personas que han muerto a manos de los marcianos. Pero se da cuenta de que sus saltos temporales no coinciden con los de su pelotón. Y lo que estos saltos cuentan sobre la guerra no es lo que los ejecutivos de las corporaciones quieren que los soldados crean que está ocurriendo.


la brigada de luz


Soy de las personas que disfrutaron mucho con Las estrellas son legión (podéis leer la reseña siguiendo el enlace) y me apetecía mucho adentrarme nuevamente en una aventura de Kameron Hurley.

Tenemos un personaje protagonista, Dietz, que se ha alistado en el ejército para conseguir los derechos de ciudadanía que ahora mismo le están vetados. Siempre ha querido realizar alguna heroicidad, y esta guerra puede ser el camino para cumplir sus sueños.

Para situarnos, estamos en guerra con Marte. Son el enemigo, se les tiene que erradicar sea como sea. Aunque enviar a estos jóvenes soldados, con formación de apenas unas semanas, sea enviarlos a una muerte casi segura.

El sistema de enviar a los soldados de una punta a otra es innovadora: los convierten en luz, y así es como viajan. Pero es arriesgado, este sistema, y es frecuente que estos saltos acaben mal, con miembros del cuerpo fuera de su sitio, o que el cuerpo aparezca donde no toca.

Pero, ¿y si Marte no es realmente el enemigo a combatir?

Aquí es donde me cayó más la novela. La trama de “El gobierno y/o las corporaciones nos engañan para librar sus guerras, ¿o es una conspiración?” lo tenemos muy masticado, incluso en la vida real. Dietz realiza estos saltos de “luz” sin saber dónde, pero esto no es lo más importante, sino cuándo irá a parar y el lector se siente igual de confuso. Personajes secundarios que vienen y van según el salto, que mueren y resucitan según la línea temporal. Quizás solo hay dos o tres de los cuales queremos saber más y quedan muy diluidos en el transcurso de los  hechos principales.

De todos modos, la novela tiene muchas cosas buenas, empezando porque es realmente fluida y se lee en nada. Juegas a entender los saltos temporales y ver dónde ha ido a parar cada vez, poniéndote en situación por las pistas que te da y saber en qué momento te encuentras. Hablando de juegos, es muy inteligente el método de Hurley de no indicar en ningún momento el género de Dietz, dejando para el final este detalle. Seguramente estaremos presuponiendo diversas opciones durante la lectura y también es un trabajo a valorar de los traductores (en castellano, Natalia Cervera) que mantienen esta incerteza durante la historia.

La edición en castellano es de buena calidad, con una portada llamativa, acorde con la historia, de la mano de Octavi Segarra.

En resumen, una novela muy entretenida, pero que decae en la trama principal al sentir que, en el fondo, no estamos leyendo nada nuevo. En mi caso, la luz no me ha cegado tanto como esperaba. Nota: Café con leche.

Podéis conseguirlo en la web de Alianza Editorial.

Un Comentario

  1. Pingback: La Brigada de Luz: verdad, certeza y realidad | Café Librería

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: