Café Librería

El test, de Sylvain Neuvel

El guardonat autor canadenc Sylvain Neuvel explora una distòpia migratòria a El test.

L’Idir i la seva dona, la Tidir, són de Teheran i ara viuen al Regne Unit amb els seus fills. Hi van arribar refugiant-se de la violència. Després de tant de temps, l’administració cita a l’Idir per fer el Test de Ciutadania Britànica. Si el supera, ell i tota la seva família passaran a formar part del país on han crescut els seus fills, on han pogut restablir les seves vides.

Cultura, geografia, història… Vint-i-cinc preguntes per determinar el seu destí, vint-i-cinc oportunitats per impressionar.

Durant el test, un gir inesperat obre la porta a la tragèdia i la por, tan coneguda i difícil d’oblidar per l’Idir. Cada paraula compta en la lluita per la supervivència.


El test


(Ressenya sense spoilers)

Quan vaig rebre les galerades d’aquesta novel·la curta no sabia a què m’enfrontava. Els editors de Mai Més m’havien demanat si podia fer-ne una llegida per revisar si tot encaixava, si s’havia escapat cap coma o mogut un parèntesi. Vaig començar a llegir des de la distància, intentant fixar-me en els espais i els salts, però em va durar poc, la revisió. En una pàgina l’Idir ja m’havia atrapat.

L’Idir és aquell tipus de persona que tots volem tenir de veí. Tranquil, optimista, discret, curiós de tot el que l’envolta, i tolerant. Molt tolerant. Sempre trobarà una explicació per justificar la por dels altres. Fins i tot quan aquesta por es tradueix en faltes de respecte cap a ell o el seu origen. No hi ha res que l’Idir no pugui solucionar amb un somriure i paciència per explicar la confusió. Ell és un bon ciutadà i ho pot demostrar.

Des d’aquestes sabates l’autor ens introdueix a una experiència que pocs de nosaltres hem hagut de passar, però que acceptem que passi a gent que tenim ben a prop: demostrar que mereixem formar part de la societat on vivim. La història entra ben aviat en una espiral de violència moral i física que ens enfonsa en el malson on la vida depèn de la teva capacitat de reacció i de decisió. El terror als exàmens dut a un nou nivell.

El Test es situa en una distòpia temporal tan propera que dies després d’haver acabat de llegir-la segueixo amb el rau-rau de no poder dir amb total seguretat que no és veritat, el que s’hi explica. És una novel·la curta i intensa que recomano a tothom. D’aquelles històries que haurien de llegir-se als instituts i a les universitats per fer-ne anàlisis polítiques, socials i ètiques. Què ens defineix, com a societat? Quins són els criteris que decidim, entre tots, per formar-ne part? Amb quin poder els estableix? Els decidim nosaltres, aquests criteris? Els he decidit, jo? I si no és així, què faig aquí asseguda? Per què no estic protegint aquells que s’hi han d’encarar des d’una situació de vulnerabilitat extrema?

Al final del llibre Mai Més ens recorda a l’Idrissa Diallo, el jove guineà de vint-i-un anys que va acabar mort per falta d’atenció mèdica al CIE de Barcelona després d’haver sigut detingut a la platja de Melilla per no complir els criteris que la nostra societat ha establert per decidir quines vides valen més que altres. El cop de puny final que ens recorda que en la nostra realitat, El Test també es fa en silenci i a porta tancada.


Publicació: gener de 2020
Editorial: Mai Més
Pàgines:
120
Traducció:
Marina Espasa
Valoració:
Caputxí
El pots comprar aquí

  1. Pingback: Un año raro: las mejores lecturas del equipo de Café Librería en 2020 | Café Librería

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: