Café Librería

Ring Shout, de P. Djèlí Clark

Sinopsi: El 1915 la pel·lícula El naixement d’una nació, de DW Griffith, va llançar un encanteri a través d’Amèrica, inflamant les files del Klan i bevent profundament dels pensaments més foscos de la tradició blanca. A tota la nació es difonen la por i la violència entre els més vulnerables. Planegen portar l’infern a la Terra. Però fins i tot els Kukluxos poden morir.

Fermes en el seu camí, hi ha la Maryse Boudreaux i les seves companyes combatents de resistència, una tiradora de boca bruta i una Harlem Hellfighter. Armades amb fulla, bala i bomba, cacen els seus caçadors i envien els dimonis del Klan directament a l’infern. Però alguna cosa horrible es prepara a Macon, i la guerra a l’infern està a punt d’esclatar. Podrà la Maryse aturar el Klan abans que acabi el món?

Ressenya: Crec que la millor manera de començar amb aquesta ressenya és amb un dels fragments que inclou l’obra en forma d’interludis:

“…perquè el càntic, de fet, no és la cançó, és el moviment. Diu que els càntics com aquests són poderosos: per sobreviure en temps d’esclavitud, pregar per la llibertat i demanar a Déu que acabi amb tanta crueltat…”

Ring Shout es tracta de la història de la Maryse Bourdeaux, una caçadora de dimonis que s’amaguen sota la pell dels membres del Ku Klux Klan, que anomenen kukluxos. No tothom té el poder de veure’ls, i per tant unes poques son les encarregades de la lluita contra aquests éssers. A més de la Maryse, que té el do d’invocar una espasa màgica, tenim a la Chef, experta en explosius, i a la Sadie, una franctiradora amb una gran habilitat i un sentit de l’humor molt passat de voltes. Guiades per la Nana Jean, una sàvia coneixedora dels mites i les llegendes dels seus, i amb la companyia d’altres dones fortes com la Molly i l’Emma Kraus que aportaran els seus punts de vista davant dels perills que els amenacen.

Parlant de dones, no puc oblidar-me de parlar de les tietes, uns éssers sobrenaturals que van confiar l’espasa a la Maryse i que apareixen atravessant el tel entre dos mons quan menys les espera per guiar-la…. tot i que segons la seva naturalesa, no podem saber si les seves intencions son bones o dolentes o totes dues alhora.

Reconec que al començament l’obra em portava referències cap “El rastre del llamp“, de Rebecca Roanhorse. Potser per tractar-se de dones canyeres caçant monstres al mateix temps que aprenem sobre la seva cultura i tradicions, però ben aviat Ring Shout es desmarca deixant ben clar que el que mou el món és l’odi, ja sigui en forma de racisme o en forma de venjança cap al tracte rebut durant segles d’esclavitud i maltractaments.

Tot i així, ben aviat ens queda clar que el que pot combatir aquesta ràbia és l’amor i l’amistat que senten aquestes dones envers els seus. A través dels moments (pocs) de pausa que ens dona l’obra, coneixerem la cara més íntima de la Maryse, les seves pors i els seus anhels, i és la seva humanitat la que la fa un personatge perfecte.

En resum: Ring Shout arriba per ensenyar-nos que hi ha monstres que mai desapareixeran del tot, però que es poden combatre cada dia. Una obra punyent, amb molta força i que et tindrà sense alè durant la seva lectura.

Extra: recomano molt aquest vídeo a YouTube amb càntics rituals de Georgia.


  • Data de publicació: febrer de 2021
  • Editorial: Mai més
  • Pàgines: 160
  • Traducció: Martí Sales
  • Valoració: Moka amb xocolata servit per les tietes
  • El pots aconseguir aquí

Altres ressenyes:

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: