Café Librería

Igualtat de Ritus, de Terry Pratchett

Sinopsi: «¿Com era que, quan sentia remugar la Iaia sobre la bruixeria, es delia per la màgia intensa dels mags, però quan sentia parlar Treatle amb aquella veu tan aguda, lluitaria a mort per la bruixeria?»

Tots els mons tenen regles, fins i tot un de pla que s’aguanta al damunt de quatre elefants a la closca d’una tortuga gegant. És per això que un mag moribund busca el vuitè fill d’un vuitè fill, per cedir-li els seus poders màgics abans de la cita amb la Mort que té d’aquí a sis minuts.

Per desgràcia, aviat es descobreix –tot i que no pas prou aviat– que el bebè acabat de néixer i que el mag ungeix abans d’acomiadar-se del Discmón és de fet una nena! El que està fet no es pot desfer –malgrat els intents de la Iaia Ceravellarda de conduir la nena cap a les files de la cleda de les bruixes– i la petita Esk està destinada a portar el caos i la confusió a la facultat exclusivament masculina de la Universitat No Vista d’Ankh-Morpork… una colla de mags que ja són prou caòtics i confosos en circumstàncies normals.

Ordre de lectura del Discmón: Saga de les bruixes (1)

Quines ganes teníem de tenir en català els llibres de Pratchett! L’editorial Mai més ha complert els nostres desitjos i ja tenim aquí Guàrdies! Guàrdies!, Igualtat de ritus i a la data d’escriure aquesta ressenya, tenim en camí Morth.

Anem però amb Igualtat de ritus, primer llibre de la saga de les bruixes i tercer en la línia “original” de publicació de la saga. Ha estat una bona tria de títols de llançament, ja que aquesta història és una mostra perfecte del que millor sabia fer Terry Pratchett: combinar sàtira i humor esbojarrat amb una forta crítica social, en aquest cas cap el masclisme i les tradicions inamovibles de la societat.

El vuitè fill d’un vuitè fill està destinat a ser mag, però tot trontolla quan aquest bebè resulta ser una nena. A la societat màgica de Discmón, les bruixes son força diferents dels mags, i una noia mai pot formar part de l’ordre dels mags… fins que arriba l’Esk, ungida des de bebè amb el poder d’un mag a punt de reunir-se amb la Mort.

Asssitirem doncs a l’entrenament de la petita Esk a càrrec de la bruixa Iaia Ceravellarda, que en un principi intentarà fer el que “és correcte”, és a dir, mantenir a la jove del costat de les bruixes, però ben aviat acceptarà que el destí de la nena es formar part de la rígida societat dominada per homes del mags i per tant tot tindrà que canviar.

Probablement ja coneixíeu la saga com a lectors en castellà, però recomano rellegir (o descobrir) aquests llibres en català. Primer per la traducció, una gran feina de l’Ernest Riera. Segon per l’edició, espectacular en tapa dura i amb il·lustracions de la Marina Vidal. A més en vam parlar al nostre Twitch amb la Carla Campos, que gestiona el club Pratchett a Gigamesh i que podeu veure en el següent enllaç.

En resum: Llegir a Pratchett sempre és un plaer. Pels lectors joves, tot un univers a descobrir de màgia, fantasia i humor. Pels adults, el mateix però valorant tota aquella crítica social punyent que feia l’autor i que és tan vàlida (per desgràcia) 40 anys després.


  • Data de publicació: 1987 (edició de Mai Més: Novembre 2020
  • Editorial: Mai Més
  • Traducció: Ernest Riera
  • Pàgines: 256
  • Valoració: Mokka amb xocolata al porxo de la Iaia Ceravellarda
  • El pots aconseguir aquí

Altres ressenyes:

Un Comentario

  1. Pingback: Finalistas premio Ignotus 2021 | Café Librería

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: